Rosa og evigheden

Resumé af ROSA OG EVIGHEDEN – (Hent som PDF her) – Libretto
Derefter: Personerne i ROSA OG EVIGHEDENRESUME:

INTRO: Stuepigen Rosa snor sig væk fra biskop Bølle der vil forlyste sig med hende. Derfor fordømmer han hende: Hun skal vandre nynnende gennem livet uden at deltage i det.1. akt, 1. scene: Under festen hos komponisten Albert C. Malinger efter opførelsen af hans opera: Den nynnende pige, får han telefonbesked fra sin læge: Han skal snart dø. Martine, hans samlever, forsøger at trøste. Gæsterne nægter at gå før Hilde, Alberts assistent, igen har fortalt om sin forunderlige opvækst i teatret, hvor hun oprindelig blev fundet (og ombragt) i fru Fausts vugge.2. scene: Albert mindes sin opera: Den skønne møllerkone.BAS, en yngre udgave af Albert, betages i 1864 af møllerkonen, Bertha Weiss. Rosa, som han netop har truffet, hjælper ham ind til møllerens soiré, forklædt som såret soldat. Rosa ledsager ham som sygeplejerske.Møllerens kone helbreder soldaten med mund-til-mund, der får ham til at lovprise: Kvindelæber. Ved mødet er hun blevet splittet mellem kunst og tryghed: Jeg bor her i vores mølle. Byens heltetenor: Lad os gribe ud efter dette øjeblik. Også Rosa presses til at synge: For langt er dette liv. Der vækker begejstring, blandt andet hos Albert. Han følger efter hende da hun flygter. I mørket udenfor forfører han hende med en båndoptagelse af tenorens sang.

3. scene: I hjemmet i 1974 modtager Albert besøg af ALT, og af Gunnar Meere angående Alberts kendte Orgasmevariationer. Og endelig af Rosa der ønsker hans hjælp til at hæve den forbandelse hun er underkastet.

4. scene: Rosa og Albert, i tenorens skikkelse, opsøger Biskoppen for at ændre deres skæbne: Jeg ber ikke om et evigt liv. Det lykkes med lidt hjælp fra nutidens velsignelser.

5. scene: Afslutning af 1. akt hvor Hilde og Albert er uenige om fortolkningen af hans liv, hvorfor han skriver hende ud af sin historie.

2. akt, 6. scene: Med ændret skæbne og frigjort fra Hilde (sådan da) kaster Albert sig ud i arbejdet med sit fremtidsværk: Festspil 2014. BAS: Først i det øjeblik jeg modtager livet.

Opgaven viser sig vanskeligere end Albert havde forestillet sig. Hvorimod Rosa er frigjort og kan ‘føle liv i sit liv‘.

7. scene: Rosa synger: Jeg har en vabel på hælen, om livets genvordigheder og velsignelser. Mens BAS (som Albert) vil videre.

I en svar-duet fører ALT (Den mest vidunderlige … med en fast og sprød bund) og BAS (Jeg si’r dig, en af de stærkeste oplevelser) situationen videre til det absurde.

8. scene: Albert må afbryde sine planer: De holder ikke. I en krise overfaldes og dømmes han af de skikkelser han har frembragt i sit liv og værk.

9. scene: Den mystiske detektiv er dukket op. Hjælper Rosa (Et spøgelse kan ikke amme, et genfærd dur ikke til at skifte en lorteble) og Albert, der for første gang må bryde i sang (Fantastisk, vidunderligt) til at indse at deres møde allerede har frembragt det fremtidsværk som han troede var mislykkedes. Men Hilde er jo forsvundet. Ombragt? Og hvem er den skyldige – detektiven kommer til hjælp. Alt opklares og fører til den uundgåelige – og nogenlunde acceptable – afslutning.

 

Personerne i ROSA OG EVIGHEDEN,
(Rosa, Albert, Martine, Gunner Meere). Og deres nærmeste slægtninge.

Først var der jo de to brødre Haste.
pastor Haste der viede, døbte, konfirmerede og begravede folk via telefon. Præst i Nøjrup [Engleskyts] Søn Iver, kaldet den hellige, der igen har en søn, kaldet lille Iver [Den usynlige myre].
doktor Haste, kaldet telefonlægen, bor i opgang med Bønhase [T&U II, 126]. Stiller diagnose via telefon, skal have gennemført operation telefonisk, At klemme bylder ud og pensle vorter via telefonen var hans mindste kunst. Men da hans kone blev alvorligt syg, og han måtte haste ned til den nærmeste telefonboks for at behandle hende ordentligt, krævede hun skilsmisse og stod siden kun i telefonkontakt med ham..Tog sit fødenavn igen: Erasmine Malinger.
Erasmine Malinger, kaldet mor Modsat, omgås mor Osgren med sønnen Ole Omvendt. [Modsatterne og Omvendterne] To sønner med dr. Haste: Mads og Albert
Mads Malinger, kaldet Mads Modsat, filminstruktør, laver film med Diam [Slægten Laveran] og med Isabel Rimby [Et ved jeg som aldrig dør]
Albert C. Malinger, komponist. Har bl.a. komponeret: Den nynnende pige, Bispens fordømmelse, Festspil 2014. Tidligere i kollektiv, bor nu (1974) sammen med Martine.
Martine Rimby, som oftest i stand til at trække Albert ned på jorden. Så frisindet at hun ser gennem fingre med hans mange forhold, jf hans Orgasmevariationer – men ser lidt skævt til hans muse: Rosa
Robert Rimby, Martines bror. Forlægger [At fortælle menneskene], gift m. Isabel.
Rosa Overgaard Johansen, stuepige hos Ejler Bølle lige før renæssancen. Dømt til at gå nynnende omkring til vores tid.
Gunner Meere, regnelærer for Mithya og Lille Iver [Den usynlige myre] gift m.
Elvira – kendt for Orgasmevariation nr. 7.
Alex Meere søn af Gunner og Elvira, med mindre han er en følge af variation nr. 7. Kendt rockmusiker [Syv aldres galskab] fra gruppen: Inferno veritas (et sandt helvede).

.